Lancaster Memorial
PM-X ND700 103 RAF Sqdn
4 May 2014

On the 4th of May 2014, the Aero Para Club der Kempen organized again the Lancaster Memorial in Honor of the Flight Crew of the Lancaster PMX ND700 who have perished 70 years ago.

 

 


Lancaster memorial plateThe 4th of May 2012 was in many ways an exceptional day for the flying club APCK. On this the flying club organized a memorial in honor of the crew members of the Lancaster PMX ND700 who have perished 68 years ago when the aircraft got hit by the German Luftwaffe and later crashed to the ground that was known as "Bruulbergen" and currently is part of Zoersel Airfield in the village of Oostmalle.
On this day a memorial plate was inaugurated witnessed by family members of the crew, veterans and representatives of the embassies of the United Kingdom, Canada and South Africa.  Around half past four in the afternoon circled by way of salute, a similar type Lancaster over the airport.

 

De gemeente Malle en de Aero Para Club der Kempen heeft op 4 mei 2012 de crash van een Britse bommenwerper uit 1944 herdacht. Vijfhonderd mensen woonden de plechtigheid bij.

In de nacht van 11 op 12 mei 1944 stortte een Britse Lancaster bommenwerper neer in de bossen van Oostmalle, op het terrein van het huidige Navo-reservevliegveld. Zeven bemanningsleden lieten hierbij het leven. Na jaren van opzoekingen kon deze gebeurtenis helemaal worden gereconstrueerd en werden de nabestaanden van de verongelukte bemanning teruggevonden.

AVRO Lancaster‘Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig is neergestort in Malle, was algemeen geweten. Maar niemand wist iets meer over het vliegtuig of over de bemanning', zegt Luc Cox van de Heemkundige Kring Malle. ‘Dat komt onder meer omdat de Duitsers niet wilden communiceren met de lokale bewoners. Sinds 1993 zijn wij bij dit onderzoek betrokken, het werd een hele speurtocht. Het feit dat er in die nacht niet minder dan zestien bommenwerpers in een uur tijd zijn neergestort in België –waarvan sommige vlakbij Malle– bemoeilijkte ook de zaak. Uiteindelijk lukte het om de knoop te ontwarren. We spreken dan van 1996.'

Tijdens de herdenkingsplechtigheden van 11 november voert de Aero Para Club der Kempen altijd enkele fly-by's uit boven Malle. ‘Elk jaar brengen we hulde aan een andere Lancaster die hier is neergestort. Ter hoogte van de abdij van Westmalle staat er al een herdenkingskapel. Daarom vonden we dat we de bemanning van deze Lancaster ook niet mochten vergeten', aldus Pascal Kempenaers, voorzitter van APCK.

‘Zes jaar geleden hadden we het idee al opgevat om de crew de erkenning te geven die ze verdient. Nu is deze gedenkplaat eindelijk een feit. Ze zal een vaste plek krijgen in ons clublokaal. Hierbij komt ook een vitrinekast met teruggevonden wrakstukken. Op deze manier kunnen de bezoekers de geschiedenis van de Lancaster leren kennen.'

Verschillende familieleden en nabestaanden van de slachtoffers werden benaderd en een aantal van hen was ook aanwezig tijdens de ceremonie. De Battle of Britain Memorial Flight stuurde speciaal voor deze gelegenheid de enige overblijvende Avro Lancaster, die een aantal fly-by's uitvoerde boven Oostmalle.

Pictures of this memorable day

Click on the picture to view more pictures.

Lancaster Memorial plate

Lancaster News Bites Minimize

Download brochure Lancaster Memorial

Vele bezoekers hadden graag nog een kopie van de brochure Lancaster Memorial gekregen maar door de beperkte oplage waren deze al snel uitgeput.  Niet getreurd, je kan hier de electronische versie van de brochure downloaden.

spacer
Onze sponsors Minimize
spacer
dummy